E. JURZYCA: Digitalizované učebnice nekúpime, kým sa neodstránia chyby

15.06.2011 Celý región

Bratislava 14. júna (TASR) - Učebnice digitalizované v rámci projektu Planéta vedomostí sa do škôl zrejme zavedú od septembra tohto roka, no až po odstránení chýb, ktoré sa v nich vyskytli.

\"Momentálne je to v mojej hlave tak 70 ku 30, že ešte budeme tlačiť na to, aby predtým, než sa (digitalizované učebnice, pozn. TASR) masovo zavedú, aby došlo k výraznému odstráneniu chýb,\" uviedol dnes pred novinármi minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS).

Medzi hlavné nedostatky projektu patria faktické chyby v niektorých častiach učiva a nie celkom presný súlad učiva digitalizovaných učebníc so štátnym vzdelávacím programom. Podľa Jurzycu sa učivo v základoškolských digitalizovaných učebniciach zhoduje so štátnym vzdelávacím programom asi na 71 percent, na stredných školách je toto percento ešte vyššie. Projekt Planéta vedomostí navyše nie je prispôsobený tak, aby si učitelia mohli navzájom sprístupňovať svoje texty a vyrobené pomôcky.

\"Drvivá väčšina\" učiteľov, ktorí s Planétou vedomostí pracovali, je však podľa Jurzycu s projektom spokojná. Preto dnes alebo v stredu (15.6.) vedenie rezortu školstva oznámi Úradu pre verejné obstarávanie, že bude pokračovať v rokovaniach s firmou Agemsoft, ktorá Planétu vedomostí zabezpečuje. Šéf rezortu školstva však neprezradil, kedy sa definitívne rozhodne o kúpe projektu pre všetky slovenské školy. \"Rozhodnutie padne, keď budeme presvedčení, že sme dosiahli dobrý výsledok z hľadiska pomeru ceny a kvality.\" Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) je do projektu pripravené investovať šesť až 12 miliónov eur. Tieto prostriedky budú použité zo štátneho rozpočtu.

Ponuku na digitalizáciu učebníc MŠVVŠ prijalo aj od iných firiem, no Planéte vedomostí sa podľa ministra nevyrovnali. \"Okamžite sme tieto ponuky dali analyzovať Štátnemu pedagogickému ústavu. Jeho odpoveďou bolo, že to nie sú ponuky, ktoré by vytvárali alternatívu k Planéte vedomostí,\" povedal minister Jurzyca.
 

Vyberte región